Inleiding

Een beetje meer rauw…

Wilde planten zijn wonderen vol helende voedingswaarde. Omdat de voedingsstoffen in hogere concentraties aanwezig zijn dan in gekweekte groente is het aan te raden niet al te voortvarend van start te gaan, en je lichaam rustig te laten wennen aan deze krachtbronnen. Voeg ze in kleine hoeveelheden toe. Om zo min mogelijk van de waardevolle bouwstoffen voor onze gezondheid verloren te laten gaan richt ik me grotendeels op de onverhitte toepassing van planten. Rauw dus. Enzymen, vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten kunnen daardoor puur en ongewijzigd worden opgenomen. Ik hoop dat deze recepten je inspireren om af en toe wat meer wild, rauw, plantaardig voedsel aan je menu toe te voegen. Het zal je gezondheid en levensvreugde ten goede komen!

Er is veel op internet te vinden over rauw voedsel (raw food).

Groene smoothies

Voor een beginnende wilde planteneter zijn groene smoothies aan te raden. Het is een ideale manier om genoeg groene groente binnen te krijgen. Doordat je (wilde) groente met fruit combineert heb je een drankje/hapje vol gezondheid dat overwegend naar fruit smaakt, met een lekker kruidig accent. Je vitamine- en mineralenhuishouding wordt aangevuld, het chlorofyl zorgt o.a. voor een grondige reiniging, en je krijgt veel plantaardig eiwit binnen. Smoothies geven energie en helpen je om overtollig gewicht kwijt te raken. Goede wilde smoothiegroentes zijn bijvoorbeeld brandnetel, paardebloem, melde, vogelmuur, smeerwortel (met mate en niet te vaak), en zevenblad. Als de winter niet te streng is kun je het hele jaar door wilde groente plukken voor de smoothie!

Recepten